Misijné pobožnosti

Všeobecná misijná pobožnosť

M (miništrant): Večný Otče, Stvoriteľ všetkých vecí, rozpomeň sa na duše pohanov a bludárov, ktoré si tiež stvoril na svoj obraz.

Všetci: Pozri, všemohúci Bože, koľkým z nich hrozí večná záhuba. Ráč pamätať, že Tvoj Syn Ježiš Kristus za ne zomrel.

M: Nedopusť, prosíme Ťa, Bože, aby aj ďalej opovrhovali Tvojím Synom. Na prosby svätej Cirkvi, nevesty Tvojho Syna, a na orodovanie zbožných duší priveď ich k svetlu.

Všetci: Buď milosrdný voči nim, zabudni na ich modloslužbu a neveru. Daj, aby aj oni uverili v Ježiša Krista, ktorého si poslal a ktorý je naša spása, život a vzkriesenie. Amen.

M: Ježišu Kriste, večný Veľkňaz, apoštolom si zveril svoje stádo a dal si im všetku moc, ktorú si dostal od Otca.

Všetci: Pomôž ich nástupcom, aby pracovali v Tvojom duchu, a celkom sa obetovali za svätú Cirkev a za spásu duší.

M: Posilňuj ich a všetkých, ktorí im pomáhajú v ťažkom povolaní a požehnaj ich prácu.

Všetci: Posväť ich v pravde a daj im sily, aby stále kráčali k svätosti.

M: Božský Spasiteľu, dokonči dielo svojej milosti a povolaj do svojej vinice aj v dnešnom čase mnohých misionárov, kňazov, bratov a sestry. Nech nesú svetlo evanjelia do pohanských zemí s láskou a horlivosťou svätého Františka Xaverského.

Všetci: Veď ich, posilňuj v boji proti pekelným mocnostiam, posilňuj a občerstvuj v trápení a vlož do ich slov múdrosť a silu. 

M: Daj, aby zo zrna obetí, ktoré priniesli pre Tvoje meno vzrástla stonásobná úroda pre Tvoju Cirkev.

Všetci: Pane, pošli robotníkov do svojej vinice, lebo žatva je veľká a robotníkov málo.

M: Sláva Otcu…

Všetci: Ako bolo na počiatku…

Prosba o kňazské povolania

M: Pane, jedine Ty máš právo povolať niekoho ku kňazskému stavu; kňazské poslanie je Tvojím darom.

Všetci: Prosíme Ťa pre Tvoju nekonečnú dobrotu: povolaj ku kňazskému stavu mnohé z detských sŕdc, ktoré sa Ti otvorili pri prvom svätom prijímaní ako ľalie pod jarnými lúčami slnka; mnohých povolaj v máji života; povolaj aj dospelých, ako si povolal apoštolov, povolaj mnohých z chudobných stavov, veď Tvoj opatrovník bol tesárom a sám si bol chudobným robotníkom; povolaj aj bohatých a vznešených, lebo pochádzaš z kráľovského rodu a si pánom všetkého bohatstva na svete. – Vzbuď povolanie v zbožných rodinách ako odmenu pre bohabojných rodičov; povolaj za kňazov aj z tých rodín, ktoré nežijú kresťanským životom, aby ich synovia Ti robili radosť a orodovali u Teba za svoje vlažné rodiny.

M: Vyvoľ si kňazov aj z tých spoločenských kruhov, ktoré Ťa neuznávajú a prenasledujú a urob aj v našej dobe zázraky milosti ako kedysi so svätým Pavlom a svätým Augustínom; povolaj za kňazov učencov, aby svet poznal vznešenosť viery.

Všetci: A potom pošli, Ježišu, svojich svätých anjelov, aby chránili v dušiach drahocenné semeno kňazského povolania, ktoré si zasial; osvieť rodičov a príbuzných, aby sa oň starali; buď svetlom tých, ktorí sú duchovnými vodcami Tvojich vyvolencov; vylej svojho Ducha Svätého na výchovné ústavy: hlavne však osvecuj, veď, posilňuj cirkevných pastierov, aby poznali pravé kňazské povolania. Nech vzrastá z roka na rok počet Tvojich služobníkov; ale nikoho nevpusť do svätyne, kto nie je Tebou povolaný; nikoho nepripusť k oltáru, ktorého si Ty neposvätil; všetkým daj milosť vytrvalosti a vernosti až do smrti. Pane, daj svojej Cirkvi svätých kňazov. Amen.

Nedeľná pobožnosť za misie

M: Všemohúci Bože, zhliadni s otcovskou láskavosťou na svoj ľud, zbožne pred Tebou kľačiaci!

Všetci: Prijmi milostivo naše vďaky, vyslyš naše pokorné modlitby o zdar Tvojho svätého misijného diela a obnov našu horlivosť vo svätom povolaní. Amen.

M: Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, prosíme Ťa, zmiluj sa nad svätou katolíckou Cirkvou. Večný Otče, Ty si ju vyvolil za svoj majetok. Jednorodený Synu Boží, Ty si vylial za ňu svoju predrahú krv. Duchu Svätý, Ty si ju oživil a posvätil svojou milosťou. Nech sa teda rozšíri po celej zemi, nech siaha od mora k moru, nech oblažuje všetky národy.

Všetci: Bože, povýš ju n a osláv, aby osvietená Tvojím svetlom, žiarila v čistote a kráse pred celým svetom ako vyvolené mesto na hore.

M: Požehnaj a chráň jej hlavu, nášho pápeža (meno), všetkých biskupov, kňazov a duchovných predstavených. Naplň ich múdrosťou, silou a čnosťou, aby hodne spravovali svoj vznešený úrad a viedli duše k večnej spáse. Očisť a občerstvi svojou milosťou všetkých veriacich, nech vynikajú vytrvalosťou a čnostným životom.

Všetci: Bráň Cirkev proti všetkým nepriateľským útokom; zmar ľstivosť a násilenstvo jej protivníkov, aby sme sa mohli starať o svoje spasenie v pokoji a bezpečnosti a šíriť Tvoje sväté kráľovstvo. Amen.

M: Modlime sa o slávne víťazstvo svätej Cirkvi [zvlášť v tých krajinách, kde účinkujú členovia našej Spoločnosti (Božieho Slova)]. Zdravas Mária… Ježiš, ktorý nech svoju svätú Cirkev žehnať a chrániť ráči.

Všetci: Svätá Mária…

M: Nebeský Otče, všemohúci Bože, Otče svetla, od ktorého pocházda každý dobrý dar; zhliadni milostivo na milióny pohanov a nevercov, ktorí sú bez Tvojho svetla v nevýslovnej biede. Kráčajú širokou cestou záhuby do pekelnej priepasti. Milosrdný Otče, rozpomeň sa, že si ich stvoril podľa svojho obrazu. Rozpomeň sa, že nechceš, aby niekto bol zatratený, lež aby všetci boli spasení, spomeň si, že aj za nich umrel Tvoj Jednorodený Syn.

Všetci: Otče, obetujeme Ti za nich krv Tvojho premilovaného Syna, ktorá volá k Tebe o milosť. Pripojujeme sa svojou prosbou: Pane, zachráň úbohých pohanov, nedaj zahynúť dušiam, ktoré Kristus vykúpil svojou smrťou. Amen.

M: Daj, Bože, aby svetlo evanjelia zasvietilo do noci pohanstva.

Všetci: Znič všetku neveru, odstráň ohavnosti pohanstva.

M: Nech dôjde Tvoje kráľovstvo pravdy, milosti a blaženosti ku všetkým národom. 

Všetci: Aby zvelebovali Tvoje meno a pokoj našli pre svoje duše.

M: Modlime sa najmä za misijné krajiny, [zverené našej Spoločnosti (Božieho Slova)]. Modlime sa za pohanov, aby ochotne prijali pravdu evanjelia, za katechumenov, aby rástli vo viere a v poznaní pravdy, za kresťanov, aby verne zotrvali v bohumilom živote. Bože, požehnaj misijné školy a všetky misijné podujatia. Zdravas Mária… Ježiš, ktorý nech naše misie žehnať ráči.

Všetci: Svätá Mária… (Pieseň)

M: Ježišu, Spasiteľu sveta, prišiel si na svet, aby si hľadal a spasil blúdiacich. Apoštolom a ich nástupcom si povedal: “Iďte do celého sveta a učte všetky národy.” Ďakujeme Ti, že si vždy povolával mužov, ktorí podľa príkladu apoštolov všetko opustili, aby doniesli národom Tvoju pravdu a milosť. Prosíme Ťa, dokonaj dielo svojej milosti a vzbuď aj v našich dňoch apoštolských mužov, vyzbrojených horúcou láskou a plápolajúcou horlivosťou za spásu duší, aby sa vybrali chudobným hlásať evanjelium.

Všetci: Rozmnož počet verných poslov viery a pošli im Ducha Svätého, aby ich viedol na ich cestách, aby ich posilnil v krutých bojoch proti moci pekla; aby ich potešil a občerstvil v nesčíselných súženiach.

M: Nech cítia, že si s nimi a že vždy pri nich ostaneš. Nech sa otvoria pred nimi srdcia nevercov a poblúdených. Popraj ich slovám svetla a sily a ich starostiam a námahám svojho požehnania.

Všetci: A keď všetko obetujú pre Tvoje meno, ba aj život položia na obetný oltár, láskavo prijmi tieto obety. Nech sú siatbou, z ktorej bude hojná žatva v nebi. Amen.

M: Modlime sa o pomoc a požehnanie pre našich misionárov. Zdravas Mária… Ježiš, ktorý nech našich misionárov žehnať a chrániť ráči.

Všetci: Svätá Mária…

M: Bože, Duchu Svätý, začal si veľké misijné dielo na prvé Turíce. Tvojou silou splnili apoštolovia a ich nástupcovia svoje vznešené poslanie a národy rozličných jazykov zjednotili vierou. Ďakujeme Ti za všetko požehnanie, ktoré si doprial svojmu svätému dielu na zemi. Prosíme Ťa ponížene, ochraňuj aj naďalej misijné dielo. Prenikni všetky stavy svätej Cirkvi horlivosťu za rozšírenie svätej viery. Nech sa zväčší počet tých, ktorí za misijné ciele orodujú, pracujú a obetujú.

Všetci: Posväť kresťanské rodiny, aby si mohol z nich mnohých vyvoliť za nástroje svojej milosti. Žehnaj katolícke misijné domy, aby z nich vyšiel veľký počet horlivých vierozvestov do celého sveta. Buď učiteľom a radcom misijného dorastu. Daj mu sily, zmužilosti a vytrvalosti.

M: Povzbuď srdcia tých, ktorí sú požehnaní majetkami, aby vďačne obetovali na Tvoju česť a na podporu misijného diela. Bože, požehnaj chudobných za ich malé dary. Popraj všetkým, čo sa modlia a pracujú za obrátenie nevercov a bludárov, odpustenie hriechov a hojné požehnanie teraz i vo večnosti.

Všetci: Duchu Svätý, riaď srdcia národov, aby čím skôr bol jeden ovčinec a jeden pastier.

M: Modlime sa o pomoc, zdar a požehnanie pre všetky misijné domy. Zdravas Mária… Ježiš, ktorý nech naše misijné domy žehnať ráči.

Všetci: Svätá Mária…

M: Blažení obyvatelia nebeskej ríše, všetci anjeli a svätí Boží, hľaďte s láskou a milosrdenstvom na premnohé milióny, ktoré sú v tmách nevery a bludu. Orodujte za ne u Boha, aby došli k svetlu pravej viery a k nádeji večného života. Preblahoslavená Panna, rozpomeň sa, že si matkou aj biednych pohanov. Nedopusť, aby prišli do večnej záhuby; veď Tvoj Syn aj za nich vylial svoju krv.

Všetci: Svätý Michal archanjel, svätý Cyril a Metod, svätý František Xaverský, ktorí ste na zemi pracovali za spasenie duší: proste vrúcne svätého Trojjediného Boha, aby doprial svojej svätej Cirkvi slobody, žehnal misijné dielo a zjednotil ľudstvo vierou v pravého Boha. Amen.

M: Sláva Otcu…

Všetci: Ako bolo na počiatku…

Misijná pobožnosť podľa siedmich sviatostí

M: Krst. Bože, s najväčšou radosťou si spomínam na veľké šťastie, že si ma pri svätom krste oslobodil od dedičného hriechu a prijal ma za svoje dieťa. Tvoja láska ma prijala do svätej Cirkvi a priviedla na cestu k večnému životu.

Všetci: Zo srdca Ti ďakujem za túto najväčšiu milosť v svojom živote. Obnovujem svoj krstný sľub. Odriekam sa diabla a hriechu a verne chcem žiť a umrieť vo viere svätej katolíckej Cirkvi.

M: Božský Spasiteľu, Ty si povedal: “Ak sa niekto nenarodí znovu z vody a z Ducha Svätého, nemôže vojsť do kráľovstva Božieho.” (Jn 3, 5)

Všetci: Vrúcne Ťa prosím o milosť svätého krstu pre nešťastných pohanov. Zmiluj sa nad nimi a zbav ich dedičného hriechu a jeho kliatby. Posielaj vždy väčší a väčší počet svojich misionárov do pohanských krajín a požehnaj ich práce, aby Ťa i pohania poznali a dali sa pokrstiť v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.

M: Birmovanie. Bože Duchu Svätý, Duchu svetla a sily, ďakujem Ti za požehnanie, ktoré si mi dal vo sviatosti birmovania. 

Všetci: Obnov vo mne birmovnú milosť a posilni ma, aby som sa nikdy nehanbil za svoju vieru, lež ako pravý Kristov bojovník odhodlane ju vyznával až do smrti, a to i za prenasledovania.

M: Ježišu, Vykupiteľu ľudstva, vylej so svojím Otcom Ducha Svätého na pohanské zeme.

Všetci: Nech pomáha misionárom v prácach, osvieti pohanské srdcia, posilní novokresťanov sviatosťou birmovania, aby žili nezlomne podľa svojej viery v trápení a prenasledovaní. Amen.

M: Sviatosť Oltárna. Božský Spasiteľu, keďže je to pre Teba slasť bývať medzi nami, ustanovil si najsvätejšiu Sviatosť, v ktorej si stále medzi nami, stále sa za nás obetuješ vo svätej omši a vo svätom prijímaní dávaš sa nám ako pokrm. Vrúcne ti ďakujem za tento dojímavý dôkaz Tvojej Božskej lásky.

Všetci: Ďakujem Ti tiež za všetky milosti, ktoré mi dávaš pri svätej omši a vo svätom prijímaní. Zväčši moju lásku k Najsvätejšej Sviatosti a nedopusť, aby som sa rozlúčil so svetom bez hodného prijatia Najsvätejšej Sviatosti.

M: Milosrdný Bože, Ty si sľúbil ústami proroka Malachiáša: “Od východu slnka až na západ veľké bude moje meno medzi národmi a na každom mieste budú mi prinášať obetu čistú, nepoškvrnenú.” 

Všetci: Prosím Ťa, splň čím skôr toto prisľúbenie, aby aj pohanské národy zhromaždili sa okolo oltára Tvojho a účastné boli podivuhodného požehnania presvätej omše, svätého prijímania a milostiplnej prítomnosti Tvojej vo svätej Hostii. Amen.

M: Pokánie. Bože, aké veľké je Tvoje milosrdenstvo! “Ty nechceš smrť hriešnika, ale aby sa obrátil a žil.” Vo sviatosti pokánia odpúšťaš všetkým kajúcim hriešnikom a dávaš im duševný pokoj.

Všetci: Aj voči mne si bol veľmi často milosrdný pri svätej spovedi: ako dobrý pastier blúdiacu ovečku, tak si ma prijal láskavo do otcovského náručia. Zo srdca Ti ďakujem za ustanovenie sviatosti pokánia a za všetky milosti, ktoré nám ňou dávaš. Nech zvelebujú naveky Tvoje nekonečné milosrdenstvo.

M: Bože, svoju všemohúcnosť a dobrotu najviacej dávaš najavo tak, že odpúšťaš a zachraňuješ. Zmiluj sa nad opustenými pohanmi a vyveď ich z otroctva hriechu k prameňom milostí vo svätej Cirkvi.

Všetci: Ukáž im svoju lásku vo sviatosti pokánia, prijmi ich láskavo, ako prijal otec márnotratného syna, aby zvelebovali s nami Tvoje milosrdenstvo naveky. Amen.

M: Pomazanie chorých. Večný Bože, posielaš na nás choroby, aby si nás vyliečil. Posielaš smrť, aby si mŕtvych opäť vzkriesil, keď príde ťažká choroba. Kňaza pošleš k nášmu lôžku bolesti, a on pomaže naše údy svätým olejom, aby sa posilnila duša a telo.

Všetci: Ďakujem Ti za ustanovenie tejto sviatosti a prosím Ťa, posilni ma ňou v chorobe a najmä v hodine smrti, aby som obstál v poslednom boji a dostal korunu víťazstva. Amen.

M: Rozpomeň sa, milosrdný Bože, na tisíce ľudí, ktorí umierajú v pohanských zemiach bez tejto sviatosti.

Všetci: Zmiluj sa nad nimi. Priveď ich k svätému krstu a pošli kňaza k ich smrteľnému lôžku, aby sa posvätili a posilnili svätým pomazaním, a tak prišli pred Tvoju tvár. Amen.

M: Posvätenie kňazstva. Božský Spasiteľu, ľudské pokolenie si vysoko pozdvihol tým, že slabým ľuďom dávaš účasť na moci svojho večného kňazstva. Kňazom dávaš moc premeniť chlieb a víno v Tvoje Božské Telo a Krv a pri svätej spovedi hriechy odpúšťať.

Všetci: Ďakujeme Ti za ustanovenie kňazstva, prostredníctvom ktorého sa nám dostáva mnoho útechy a pomoci v rozličných životných okolnostiach, najmä však v hodine smrti.

M: Žatva je síce veľká, ale robotníkov málo.” Rozmnož, ó Bože, vo svätej Cirkvi Tvojej počet dobrých kňazov. Daj mnoho povolaní k svätému apoštolskému úradu pre rozšírenie pravej viery medzi pohanskými národmi.

Všetci: Vyšli vždy väčší počet horlivých misionárov, ktorí by sväté evanjelium Tvoje ohlasovali až do končín zeme a otvárali bohaté žriedla milosti Tvojej biednym pohanom k ich časnej a večnej spáse.

M: Manželstvo. Bože, v raji si posvätil manželstvo svojím požehnaním. Tvoj Jednorodený Syn ho povýšil na sviatosť. V nej dostanú manželia milosť, aby si mohli svedomite konať povinnosti svojho stavu a aby si boli navzájom verní až do smrti. Pre túto sviatosť je manželstvo veľkým tajomstvom v Kristovi a v Cirkvi.

Všetci: Ďakujeme Ti za tento dar. Veď tak sa stali kresťanské rodiny svätyňou veľkého šťastia a požehnania pre celé pokolenia. Prosíme Ťa, obnov v kresťanskom ľude úctu voči tejto sviatosti.

M: Bože, plný zľutovania, rozpomeň sa tiež na mnohé nešťastné národy v pohanských krajinách, ktorých rodinný život ešte stále väzí pod kliatbou dedičného hriechu a hrozného zneuctenia. Učiň koniec tejto skazenosti a prevrátenosti.

Všetci: Priveď všetky národy do Cirkvi svojej. Posväcuj ich rodiny požehnaním kresťanských manželstiev, aby manželstvo aj u nich bolo ustanovizňou svätej kázne a zbožnosti ku cti Tvojej a k spáse nesmrteľných duší. Amen.

Misijná pobožnosť na česť Ducha Svätého

Prosba o Ducha Svätého

M: Božský Spasiteľu, Ty si prisľúbil svojím apoštolom, prvým to misionárom, keď si sa s nimi lúčil na tomto svete: “Budem prosiť Otca a on vám pošle iného Tešiteľa, ktorý ostane s vami po všetky veky, Ducha pravdy, ktorého svet nemôže prijať.”

Všetci: Preto Ťa prosíme, zošli Ducha Svätého svätému misijnému dielu Tvojej Cirkvi, aby naplnil všetkých vierozvestov horiacou láskou po spáse duší, ktorá plápolá v Tvojom Božskom Srdci a aby rozžal vo všetkých veriacich nezištnú horlivosť za záchranu nešťastných pohanských duší.

M: Vyšli Ducha svojho, Pane, a všetko bude pretvorené.

Všetci: A obnovíš tvárnosť zeme.

M: Modlime sa.

Všetci: Bože, ktorý si srdcia veriacich osvietením Ducha Svätého vyučil, daj nám v tomže Duchu pravé veci zmýšľať a z jeho potešenia vždycky sa radovať. Skrze Krista, Pána nášho. Amen.

Modlitby za sedem darov Ducha Svätého

M: Bože, Duchu Svätý, Ty nepochopiteľná Božia láska, Ty si rovný Otcovi i Synovi v moci i dobrote, Ty si svätosť a spravodlivosť a nenávidíš neprávosť.

Všetci: Prosíme Ťa, daj nám dar bázne Božej, aby sme sa chránili hriechu a verne vytrvali na ceste Božích príkazov. Daj nám tiež veľkú horlivosť pre slávu Božiu, aby sme vždy bojovali proti moci satana a hriechu, a aby sme sa usilovali zo všetkých síl zavrátiť úbohých pohanov z cesty nevery a získať ich pre život v svätej bázni Pánovej.

M: Príď, Duchu Svätý, naplň srdcia svojich veriacich.

Všetci: A zapáľ v nich oheň svojej lásky.

M: Bože, Duchu Svätý, Ty darca zbožného a svätého zmýšľania, príď do našich sŕdc a podporuj našu slabú modlitbu.

Všetci: Prosíme Ťa, daj nám dar zbožnosti, ktorý by odstránil z našich sŕdc suchotu a tvrdosť, aby sme mohli slúžiť Bohu s radostným srdcom. Daj nám tiež zbožnú túžbu po spáse úbohých pohanských duší a učiň, aby naše modlitby prispeli k ich záchrane.

M: Príď, Duchu Svätý…

Všetci: A zapáľ…

M: Bože, Duchu Svätý, Ty si učiteľom našich duší, od Teba pochádza každá dobrá myšlienka, každá vedomosť. Odvráť od nás nevedomosť pri poznávaní vecí Božích a našej večnej spásy.

Všetci: Prosíme Ťa, zošli nám dar múdrosti a nauč nás posudzovať všetko vo svetle viery. Otvor nám oči pre biedu pohanských duší a ukáž nám prostriedky k ich záchrane.

M: Príď, Duchu Svätý…

Všetci: A zapáľ…

M: Bože, Duchu Svätý, Ty si posila, ktorá prichádza z nebies. Ty si prameňom apoštolskej odvahy. Naplň nás veľkodušnosťou a ochotou ku práci za spásu duší. Ochráň nás pred zbabelosťou a malomyseľnosťou v službe Božej.

Všetci: Daj nám dar sily, aby sme premohli všetky ťažkosti a neúspechy na ceste spásy. Roznecuj v nás misijnú horlivosť, aby sme s vytrvalosťou a podľa najlepších síl spolupracovali na záchrane pohanov.

M: Príď, Duchu Svätý…

Všetci: A zapáľ…

M: Bože, Duchu Svätý, Ty si najlepší vodca vo všetkých temnotách a zmätkoch na našej pozemskej púti. Ochraňuj nás pred nerozvážnosťou a prenáhlením v konaní a pomôž nám v pravý čas odhaliť úklady diablove.

Všetci: Daj nám dar rady, aby sme vždy to robili a konali, čo osoží najviac pre večnosť, aby sme sa tak čoskoro aj my sami stali vernými vodcami zblúdených pohanských duší, na ceste k ich večnej spáse.

M: Príď, Duchu Svätý…

Všetci: A zapáľ…

M: Bože, Duchu Svätý, Ty si rozdávateľ každého poznania, svetlo nášho ducha, Ty upevňuješ v nás našu slabú vieru.

Všetci: Prosíme Ťa, daj nám dar rozumu, aby sme ostali verní svätej Cirkvi; zachráň nás od bludného učenia, pochybovania a slabosti vo viere. Osvecuj aj úbohých a pohanov a veď ich svojím svätým misijným dielom ku šťastiu pravej viery.

M: Príď, Duchu Svätý…

Všetci: A zapáľ…

M: Bože, Duchu Svätý, Ty si tiež Duch viery, nádeje a lásky, Duch radosti a pokoja. Nauč nás ceniť si viac veci nebeské ako pozemské a zachráň nás pred márnosťou a bláznovstvom tohto sveta.

Všetci: Daj nám, prosíme, dar múdrosti, ako si ho dal svojim svätým, aby sme mali na mysli len dobro a to aj konali. Daj, aby zvíťazila v nás ako i v srdciach všetkých ľudí dokonalá láska. Rozšír svoje blahé panovanie po celom svete, aby sa rozpadla ríša temnosti a aby čím skorej všetky jazyky chválili Tvoju moc a dobrotu.

M: Príď, Duchu Svätý…

Všetci: A zapáľ…

M: Modlime sa.

Všetci: Duchu Svätý, Duchu pravdy, príď do našich sŕdc; daj národom svetlo svojej pravdy, aby sa Ti v jednote viery zaľúbili.

Misijná pobožnosť na česť Panny Márie, Kráľovnej misionárov

M: Mária, Kráľovná anjelov, vznešenejšia si a mocnejšia ako všetky zástupy anjelov. Pošli nebeských duchov na ochranu svätej Cirkvi a na pomoc pri šírení viery.

Všetci: Nech bojujú v pohanských zemiach proti mocnostiam tmy a pod vodcovstvom archanjela Michala, aby zvíťazil Kristus. Rozdrv aj teraz hlavu pekelnému hadovi.

M: Kráľovná anjelov!

Všetci: Oroduj za misie!

M: Mária, Kráľovná patriarchov, ty si pramatka Nového zákona. Počet tvojich duchovných detí je väčší než potomstvo patriarchov. Tebe musíme ďakovať, že sme dietkami Božími.

Všetci: Pomáhaj misionárom v pohanských zemiach. Nech rastie zo dňa na deň počet dietok Božích. Ty im buď dobrou a mocnou matkou.

M: Kráľovná patriarchov!

Všetci: Oroduj za misie!

M: Mária, Kráľovná prorokov, prvé proroctvo o vykúpení je spojené s tvojou osobou a tvoje vlastné vznešené proroctvo “Odteraz blahoslavenou ma nazývať budú všetky pokolenia”, ustavične sa splňuje na celom svete.

Všetci: Nech ťa ctia aj pohanské národy, ako matku nášho Vykupiteľa a príčinu našej radosti.

M: Kráľovná prorokov!

Všetci: Oroduj za misie!

M: Mária, Kráľovná apoštolov, porodila si Spasiteľa sveta, ktorý vyslal apoštolov k všetkým národom. Od teba prišla spása, ktorú hlásali apoštoli a misionári, ich nástupcovia, hlásajú ešte aj teraz. Preto si Kráľovná apoštolov a misionárov.

Všetci: Oroduj u svojho Syna za rozšírenie misijného diela; posilňuj vierozvestov v pohanských zemiach, aby horlili za spásu duší ako apoštoli.

M: Kráľovná apoštolov!

Všetci: Oroduj za misie!

M: Mária, Kráľovná mučeníkov, pod krížom milovaného Syna si viac trpela ako všetci mučeníci. Ujmi sa misijného diela, ktoré vyžaduje mnoho obetí od misionárov a novokresťanov.

Všetci: Vypros misionárom svätú horlivosť a obetavosť a novokresťanom nadprirodzenú silu, aby vytrvali vo viere.

M: Kráľovná mučeníkov!

Všetci: Oroduj za misie!

M: Mária, Kráľovná vyznavačov, ty si najkrajší vzor horlivosti v službe Božej a obetavosti za spásu duší.

Všetci: Panna najmúdrejšía! Pouč všetkých kresťanov, že najprv majú hľadať kráľovstvo Božie a duševnú spásu a potom pozemské dobro. Nauč ich pracovať pre spásu duší modlitbou a obetami.

M: Kráľovná vyznavačov!

Všetci: Oroduj za misie!

M: Mária, Kráľovná panien! Prvá si sa zasvätila Bohu a svojím príkladom si oduševnila nesčíselné zástupy mladíkov a panien pre panenský stav a priviedla si ich k apoštolskej práci za spásu duší.

Všetci: Matka Božia, vypros mnohým mladým srdciam povolanie ku kňazskému a rehoľnému stavu a pre misijné dielo, aby pracovali vo vinici Pánovej verne a horlivo.

M: Kráľovná panien!

Všetci: Orodujte za misie!

M: Mária, Kráľovná všetkých svätých! Ako mesiac zatieňuje svojou žiarou hviezdy, tak ty vynikáš milosťou, čnosťou, zásluhami a slávou nad všetkých svätých.

Všetci: Vypros nevercom a pohanom milosť obrátenia, aby v nebi chválili tvoje milosrdenstvo.

M: Kráľovná všetkých svätých!

Všetci: Oroduj za misie!

M: Sláva…


Pridaj komentár